Ta en master, samme hvilken! Eller….?


Påstand: I framtiden vil vi fokusere på evner og motivasjon framfor utdannelse og erfaring. I dag er ikke disse faktorene enstydige med hverandre.

Når man sitter som karriererådgiver og rekrutteringsagent, og tar seg selv i å råde en kandidat til å «ta en master, samme hvilken»; da skjønner man det er noe gale med hvordan samfunnet vurderer menneskelige ressurser. «Kandidaten» var riktignok min datter, men dette gjorde kanskje rådet enda verre.

Kravet om utdanning er ikke noe nytt for denne generasjonen. Men i et næringsliv fullt av spesialister, så forundrer det meg at vi fortsatt henger oss opp i ord som «bachelor», «master», «erfaring», «leder» og «utadvendt». Dette er de generelle kriteriene til drømmekandidaten som (opp)brukes på kryss og tvers av stillinger og bransjer (les mer i Ser din CV slik ut). Vi, som spesialiserer oss mot IT-bransjen, opplever at disse nøkkelordene påvirker kundens oppfatning av hvem som er flinkest. Noen av de største kundene nekter å se på kandidater uten masterutdanning. Det er merkelig at disse skal være såpass tradisjonelle, når de flinkeste i bransjen er «college-drop outs».

Misforstå meg ikke; våre Jedies har bachelor, master og/eller lang erfaring. Og jeg vil at vi fortsette med å verdsette og oppfordre utdanning og erfaring; både Gates og Jobs ville hatt nytte av å fullføre utdanningen. Men jeg ønsker at vi i enda større grad skal verdsette og oppfordre kontinuerlig kompetanseheving.

I en IT-verden som stadig forandrer seg, opplever vi at utdanning og erfaring ikke nødvendigvis gjenspeiler kandidatens reelle kompetanse og utviklingsmuligheter. De aller beste kandidatene våre har riktig utdanning og erfaring, men viser også en helt enorm pasjon for faget, og en stødig vilje og evne til å tilegne seg ny kunnskap. Når alle har master og ledererfaring, er dette faktorene som må skille menneskelige ressurser i framtidens arbeidsmarked. Hovedutfordringen blir å finne målenheter for individuelle evner og motivasjon utover teoretiske karakterer og subjektive meninger.

Jeg vil avslutte innlegget med et håp fra likesinnede Alisa Tkachencko, Markedssjef i Adecco:

«Det å tenke utenfor boksen og ha mer fokus på personlighet, evner, og motivasjon vs tidligere roller er noe vi kommer til å se mer av i rekrutteringen fremover (håper jeg)»

Rekrutteringstrender 2015, blogginnlegg på LinkedIn, 15. januar 2015

Del dette: